14-11-07

De schaduw van het licht.

Het is na middernacht wanneer ik terug thuis kom. Mabel slaapt.

Ik droom : Met Catherine achterop, rij ik met de motor door een betoverend bergachtig gebied met pittoreske dorpjes en kerkjes. Op sommige bergtoppen staan ruïnes van burchten, gedeeltelijk gehuld in de mist. Mabel volgt met de kinderen in onze auto. Plots zie ik in mijn achteruitkijkspiegel dat er een groene bestelwagen een roekeloos inhaalmanoeuver maakt. Verrast wijkt Mabel uit en raakt van de weg af. Ik stop, laat Catherine achter bij de motor en loop terug. De bestelwagen rijdt door alsof er niets is gebeurd. Onze auto ligt een paar meter dieper dan de weg op een rotspunt boven een ravijn en kan elk ogenblik naar beneden storten. Ik daal vierklauwens de helling af. Wanneer ik bij de auto aankom duiken er vier mannen en twee vrouwen op, allemaal gewapend en in uniform, die me dwingen met hen mee te komen…

‘s Ochtends komt Mabel de kamer binnen met een bedrukt gezicht. Ik reik haar mijn hand, ze neemt het vast. Ik trek ze op het bed. Haar gezicht klaart wat op. Wij knuffelen wat.

Een van de gastpeuters krijgt een zenuwaanval, ze moet terug naar de living.

- Wij zullen er vanavond over spreken. Fluistert ze, tranen verbijtend.

Die psychiater is een miezerig kereltje. Hij had het gelezen in mijn tekst over Catherine. Was dat nu nodig om die relatie te reveleren aan Mabel. Zal ze zich beter voelen nu ze het weet?

Hij heeft haar Sipralexa 10 mg voorgeschreven.

Sipralexa is een selectieve serotonine heropname remmer (SSR) en behoort tot de groep van antidepressieve geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen dragen bij tot het normaliseren van de serotonineconcentraties in de hersenen. Verstoringen in het serotoninesysteem in de hersenen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van depressies en aanverwante aandoeningen. Sipralexa wordt gebruikt voor de behandeling van depressie. Sipralexa wordt eveneens gebruikt voor de behandeling van paniekstoornissen met of zonder pleinvrees. Sommige patienten met een manisch depressieve stoornis kunnen in een manische fase terechtkomen, typisch voor deze fase is een overvloed aan ideeën en een snel veranderen van idee, overdreven opgewektheid en buitensporige lichamelijke activiteit.

Mijn analyse is dat de ruzies een symptoom zijn, niet de kwaal. De ware knoop ligt hogerop. Mabel wil zichzelf profileren door mij steeds af te vallen, daardoor is er elke dag ruzie en daarom heb ik iemand anders gezocht. Nu heeft dat uilskuiken een nieuw probleem gecrëerd door haar aandacht te vestigen op mijn zijstapjes.

Die pillen lijken mij eerder een middel dat de gevolgen van de symptomen van de kwaal moet onderdrukken. Volgens mij staan wij verder dan ooit van een duurzame vrede in de huiskamer.

‘s Avonds op het terras.

Mabel, rustig.

- Je moet stoppen met die relatie.

- Het ging wat beter tussen ons sedert ik haar zie en ik vermoed dat de problemen terug groter zullen worden wanneer ik haar opgeef. Ze is even oud als jij. Je moet geen schrik hebben dat ze mij zal willen inpalmen en ze heeft geen kinderen.

- Heeft ze lang haar ?

- Dat zeg ik niet.

- Laat je daar ook boeren aan tafel ?

Ze kijkt naar de tuin. Onder de roze-blauwe hemel gloren de paarse, blauwe en indigo bloemen als fluorescerende vlokken in het donkergroene gebladerte. De zilverberk achteraan, aangestraald door het zachte strijklicht van de laatste zonnestralen, laait op in koperen en gouden tinten.

- Ja, je tuintje is mooi, ja het is heel goed wat je gedaan hebt. Mijmert Mabel.

10:45 Gepost door Guillaume de Monts in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Yeah Right Mooie verhalen dat jij schrijft. En dat is wat het is ... verhalen, fictie dus ! S'avonds op het terras , yeah right, volgens mij was het gisteren in gans het land aan het regenen, en bovendien vrij koud. Misschien moet je maar eens een boek schrijven !

Gepost door: joe | 14-11-07

je schrijft dat dit fictie is, maar toch denk ik dat je het echt hebt meegemaakt, want het lijkt zo vreselijk echt, een koppel dat op elkaar is uitgekeken, en toch niet los kan laten; ik denk dat er vele relaties zo zijn, vooral als je al jaren bij elkaar bent.

Gepost door: emily | 14-11-07

Ik denk dat het voor Mabel ontzettend moeilijk moet zijn te weten dat je ook een ander hebt en al zeker als je er over praat met haar.
groetjes

Gepost door: maike | 14-11-07

@ maike met jouw wil ik wel eens tete a tete'n Maike ;-)

Gepost door: Joe | 14-11-07

Hallo Guillaume, Bedankt voor je reactie op mijn terugkeer naar de levenden.
Ik sta tekens versteld over de realistische manier waarop jij die typische relatieproblemen verwoord. Ofwel schrijf je hier uit eigen ervaringen en heb je een verdomd goed geheugen inzake de details, ofwel heb je een levendige fantasie en heb je toekomst in de wereld van diegenen die met schrijven hun brood verdienen. Ik wou dat mijn pen zo effectief was als die van jou... maar ja oefening baart kunst hé.

Gepost door: arroyo de la miel | 14-11-07

De commentaren zijn gesloten.